Hoe werf je als ICT-dienstverlener nieuwe collega’s? Lang niet meer alleen door middel van vacatures met vastomlijnde functies. Dat is niet meer van deze tijd. Niet de vraag of iemand voldoet aan een jobprofiel, maar of iemands talenten van toegevoegde waarde kunnen zijn, moet leidend zijn. Niet per se een opleiding of werkervaring, maar de wens om een talent te ontwikkelen kan de doorslaggevende factor zijn. Kijk naar wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Want kennis en ervaring kun je opdoen, een talent is aangeboren. PQR heeft daarom een wervingsproces waarin dit gegeven als uitgangspunt fungeert. Het komt daarbij geregeld voor dat iemand voor een bepaalde functie op gesprek komt, maar uiteindelijk voor een andere functie, die beter bij hem of haar past, wordt aangenomen. Zo proberen we ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te vinden.

Social return: afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen

De groep Nederlanders met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ bestaat uit maar liefst 1,3 miljoen mensen. Het is een heel diverse groep die varieert van mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking tot en met mensen die simpelweg een tijdje uit de running zijn geweest. Bijvoorbeeld omdat zij iets vervelends in hun privé-leven hebben meegemaakt.

De overheid heeft met het social return-concept een aanpak ontwikkeld om voor deze mensen de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Als ICT-dienstverlener van diverse overheidsinstellingen verplicht dit ons om hier ons best voor te doen. Die verplichting heeft bij ons echter plaatsgemaakt voor een intrinsieke wens, omdat we dit als onze maatschappelijke plicht als werkgever zien. PQR heeft een samenwerkingsverband met participatiebedrijf UW die als schakel dient tussen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bedrijven die hen graag een kans willen geven. Zij kennen ons bedrijf goed en dragen regelmatig mensen aan waarvan ze denken dat ze goed bij PQR passen. Bijvoorbeeld omdat iemand een sterke affiniteit met IT heeft. Vervolgens kunnen wij kijken of we een functie open hebben staan of een functie kunnen creëren om hen weer werk te geven. Wanneer dit lukt, krijgen ze – net als elke nieuwe collega – een buddy toegewezen die hen helpt tijdens de onboarding. Hier kiezen we dan wel collega’s uit die al wat meer ervaring hebben in het begeleiden van mensen. Daarnaast biedt UW ook ondersteuning in het begeleiden op de werkvloer wanneer deze mensen bij ons aan de slag gaan.

Samen maatschappelijke impact maken

Heldere interne communicatie is hierbij wel belangrijk. Want natuurlijk creëer je meer begrip als je collega’s uitlegt wat social return betekent en wat ze kunnen verwachten in de dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld dat een nieuwe collega net iets langer de tijd nodig heeft om een taak uit te voeren. Daar is echt alle begrip voor als we dit van tevoren aan onze collega’s uitleggen. Het is mooi om te zien dat onze bestaande medewerkers deze nieuwe collega’s met open armen ontvangen. Ze vinden het fantastisch dat we dit als bedrijf doen en eigenlijk is iedereen altijd wel bereid om te helpen.

Inmiddels hebben we op deze manier al meerdere nieuwe collega’s geworven, waarmee we als een van de eerste ICT-dienstverleners mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben genomen. Allemaal hebben ze hun sporen binnen het bedrijf inmiddels ruimschoots verdiend. Ook in de toekomst doen we ons best om nog meer mensen een plek terug te geven op de arbeidsmarkt.

Ben je benieuwd wat PQR voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen. 

Of neem een kijkje op onze vacaturepagina.

Geplaatst door

PQR

PQR streeft elke dag naar de hoogste kwaliteit producten, diensten en service. Strategisch adviseur voor moderne software defined datacenter- en workspaceoplossingen. IT-advies. Future workspace.