Begin november was het weer zover: VMworld zette haar tenten op in Barcelona en PQR was uiteraard van de partij. Dit jaar met vier collega’s, en net als voorgaande jaren namen we een aantal van onze klanten mee. VMworld stond dit jaar in het teken van het thema ‘Make your mark’ en dat was goed zichtbaar op het event.

De visie van VMware is eigenlijk al jaren hetzelfde. En hoewel dat misschien klinkt alsof het bedrijf is blijven staan in het verleden, kan het niet verder van de waarheid zijn dan dat. VMware deelde hun visie voor het eerst in 2015 en sinds die tijd zijn ze producten gaan maken en aanschaffen om die visie te vervullen. Anno 2019 ziet de visie er zo uit:

De visie is nog steeds gericht op ‘Any Device, Any Application, Any Cloud’, maar dit jaar gebruikte VMware een nieuwe afbeelding om over deze verschillende lagen heen hun portfolio te positioneren, op basis van ‘Build, Run, Manage, Connect and Protect’:

Ook is hierin te zien hoe de verschillende overnames worden gepositioneerd. Vooral Pivotal en Carbon Black hebben een prominente rol, vanwege de aankondiging van de overname van die bedrijven tijdens VMworld US afgelopen augustus.

VMware is duidelijk bezig met het uitbreiden van haar portfolio maar, zoals te zien in bovenstaande afbeeldingen, doen ze dat binnen de bestaande visie. Wat mij betreft een uitstekend bewijs van de blijvende relevantie van VMware in de huidige IT-markt.

Tijdens deze editie van VMworld heb ik me voor een deel begeven in een deel van de markt waar ik nog niet zo heel veel mee gedaan heb, maar waar ik wel veel van verwacht: Kubernetes. Tijdens de Amerikaanse versie van VMworld deed VMware hierover al een zeer interessante aankondiging, in de vorm van Project Pacific. Dit is een project dat vSphere als onderlaag laat dienen voor alle mogelijke workloads: niet enkel meer virtuele machines, maar ook containers. Hierbij wordt Kubernetes native ondersteund door vSphere.

Belangrijk voordeel hierbij is dat developers kunnen communiceren met het platform op dezelfde manier als in elke andere Kubernetes-implementatie, maar dat de beheerders in staat zijn om het beheer uit te voeren zoals ze dat met elke vSphere omgeving kunnen doen:

Een enorm krachtige combinatie dus, die ook nog eens interessant is omdat het een performanceverbetering oplevert ten opzichte van bare metal van 8%. Ik zie de ontwikkelingen op het gebied van Kubernetes de komende jaren de IT-markt veranderen. Daarom is het noodzakelijk om na te denken over de manier waarop applicaties geschikt gemaakt kunnen worden voor deze nieuwe manier van ontwikkelen. In dat kader kwam ik een interessante afbeelding tegen, die dit goed weergeeft:

Bron: devopsgroup.com

Belangrijk hierbij is om niet te dogmatisch vast te houden aan één manier om vanuit de huidige applicatie naar een cloud-native applicatie te bewegen: er zijn meerdere wegen die naar het gewenste resultaat leiden. Het is daarom verstandig het gewenste pad per applicatie vast te stellen.

Project Pacific is momenteel nog in bèta, maar er komt zeer binnenkort een Hands-on-Lab beschikbaar waarin te zien is hoe dat er uitziet. Deze was op VMworld al beschikbaar, en een aanrader: HOL-2013-01-SDC.

VMware Cloud On…

Een andere ontwikkeling waar VMware zwaar op inzet is VMware Cloud on… Op de puntjes na ‘on’ worden steeds meer oplossingen toegevoegd. De producten die in deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld:

  • VMware Cloud on AWS
  • VMware Cloud on Dell EMC
  • VMware Cloud on AWS Outposts

Het biedt de traditionele VMware-infrastructuur, -management en -operations gebaseerd op VMware Cloud Foundation in meerdere vormen: een full service-model (zowel on-premises als in de cloud) of op basis van self service. Het is een zeer krachtige methode om ongeacht de locatie van de infrastructuur een uniforme beheer- én gebruikservaring te bieden:

Tot zover een korte terugblik op een zeer geslaagde VMworld 2019.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de presentatie die ik over dit onderwerp gaf tijdens IT Galaxy, het jaarlijkse kennisevent van PQR.

Ik kijk uit naar de ontwikkelingen in de komende periode en mocht u met mij of met een van mijn collega’s van gedachten willen wisselen over de mogelijkheden die VMware kan bieden voor uw organisatie, neem dan vooral contact op met mij of uw accountmanager.

Geplaatst door

Ronald de Jong

Ronald de Jong (1970) is een gedreven en enthousiaste Senior Consultant bij PQR. Hij houdt zich daar vooral bezig met producten uit het VMware-portfolio op het gebied van infrastructuur, zoals vSphere, vSAN, NSX en Cloud Foundation. Hij is benoemd tot vExpert 2016-2020 en tot vExpert NSX 2017-2020. In 2019 heeft hij de 'VMware Partner Personality of the Year'-award mogen ontvangen voor zijn werk in de community. Ronald is spreker op Nederlandse en Belgische community-evenementen en medeorganisator van de vNSTechCon, een community technical conference op het gebied van Networking & Security.