Het Edge Services Platform (ESP) van Aruba brengt een vooruitstrevende visie op networking samen met geavanceerde technologie en innovatie. Zoals u hebt kunnen lezen in onze eerste blog, is Aruba ESP opgebouwd aan de hand van drie belangrijke pijlers: Unified Infrastructure, AIOps en Zero Trust Security. De Unified Infrastructure – het beheren van draadloos, bedraad en SD-WAN netwerk in één interface – heeft geen geheimen meer voor u. In deze blog wil ik ingaan op de vier belangrijkste voordelen van AIOps.

Voor we echt van start gaan, misschien kort iets over de rol van AIOps – of Artificial Intelligence for IT Operations – binnen Aruba ESP. Aruba ESP is een compleet en volledig cloud-native platform voor bedrade, draadloze en SD-WAN-omgevingen, dat meerdere netwerkelementen bij elkaar brengt voor centrale controle en beheer. AIOps speelt vooral bij dat laatste aspect een grote rol. Met meer dan 1,5 miljard datapunten per dag, verzamelt Aruba een schat aan data van meer dan 1 miljoen verschillende netwerkapparaten. Door middel van AI (Artificial Intelligence) en machine learning zorgt dit ervoor dat het beheer van het netwerk enorm wordt vereenvoudigd en de betrouwbaarheid ervan stijgt.

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Netwerkproblemen worden voorspeld voordat ze zich voordoen

Dankzij deze slimme AI en Machine Learning technologieën kunnen onderliggende oorzaken snel opgespoord en geïsoleerd worden, nog voordat het daadwerkelijke probleem zich voor zou doen. AIOps is als het ware een zesde zintuig dat problemen proactief aanpakt en automatisch herstelt. En dat betekent niet dat uw operationele teams het overzicht verliezen. Zij krijgen real-time inzicht in de prestaties van systemen en netwerkelementen.

  • Verlaging van de oplostijd

De volledige uitval van IT is de grootste nachtmerrie van een organisatie. Wanneer problemen zich voordoen, worden ze het liefst zo snel mogelijk weer opgelost. Met AIOps vermindert de oplostijd enorm. Hoe dat kan? Menselijke tussenkomst is niet langer noodzakelijk, waardoor problemen sneller worden hersteld en ‘human errors’ worden vermeden. Als er toch menselijke tussenkomst nodig is, kan er heel gericht ingegrepen worden, op basis van slimme inzichten en analyses.

  • De gebruikerservaring verbeteren

De gebruikerservaring gaat erop vooruit doordat die proactief wordt gemonitord. Het platform maakt namelijk gebruik van peer-benchmarks en aanbevelingen om het netwerk voortdurend te optimaliseren en te beveiligen. Gebruiksanalyses kunnen bijvoorbeeld worden uitgewisseld om problemen met klanten, applicaties en netwerken sneller op te lossen. Normaal gedrag wordt in kaart gebracht en afwijkend gedrag wordt meteen opgemerkt. Uw netwerk kan dan zelf gebruikers of devices in quarantaine plaatsen of ze de toegang ontzeggen.

  • Tijdswinst & kostenbesparing

De identificatie, classificatie en correlatie van afwijkingen worden door AIOps geautomatiseerd. Het beheer van uw netwerk wordt met andere woorden een stuk eenvoudiger. Vervolgens kan uw IT-team zich volop focussen op issues die medewerkers ervaren of andere IT-gerelateerde incidenten die zich afspelen op de werkvloer. Van het ontdekken van verborgen problemen of bedreigingen, tot het filteren van ruis en automatiseren van fixes; AIOps ondersteunt de bedrijfscontinuïteit, besluitvorming en versnelt transformaties, wat resulteert in kostenefficiënte IT.

Versnel transformatie en garandeer bedrijfscontinuïteit

Klaar om uw netwerkinfrastructuur door het hele bedrijf te beveiligen en te uniformeren? En zo transformaties te versnellen en bedrijfscontinuïteit te garanderen? Neem contact op met één van onze netwerkexperts.

Geplaatst door

Arie Dekkers

Arie is Presales product specialist bij PQR en breed gespecialiseerd in server, storage, hyperconverged en netwerken.