Microsoft heeft ‘end of support’ voor het Windows 10-operating system aangekondigd. Dat betekent: geen feature updates meer, en geen security-updates en -hotfixes. Potentieel is dat dus een grote bedreiging voor de veiligheid en continuïteit van de organisatie en de productiviteit van uw medewerkers. De einddatum staat gepland voor oktober 2025. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar ik denk dat het belangrijk is om niet te lang te wachten en nu vast de opties voor uw organisatie in kaart te brengen.

De waarde van de werkplek

De werkplek is het primaire digitale gereedschap voor medewerkers. Als u wilt dat die werkplek veilig en efficiënt blijft, kunt u niet op Windows 10 blijven draaien. Dat geldt voor organisaties die al gebruik maken van een moderne werkplek. Maar ook voor klanten met een gevirtualiseerde omgeving op basis van Citrix, Azure Virtual Desktop of VMware. En voor organisaties met een traditionele on premises werkplek op basis van onder ander Microsoft Exchange Server en bijvoorbeeld SharePoint Server.

Wat zijn de opties?

Wanneer uw organisatie de gebruikt, dan is een migratie van Windows 10 naar Windows 11 relatief simpel. In dat geval is namelijk vrijwel zeker dat alle applicaties op de Windows 10-werkplek ook op Windows 11 draaien. Hoewel dit het meest eenvoudige scenario is, betekent dit niet dat dit zonder slag of stoot gaat. Grondig testen van uw applicaties en de begeleiding van uw medewerkers bij het werken met de nieuwe werkplek is heel erg belangrijk. Zo voorkomt u onaangename verrassingen en een hoge druk op uw servicedesk met vragen van gebruikers over het gebruik van de nieuwe werkplek.

Wanneer u gevirtualiseerde werkplekken gebruikt, dan gaan we binnen die werkplek Windows 10 vervangen door Windows 11. Dit is complexer en kost meer tijd dan bij de moderne werkplek. Naast het grondig testen van uw applicaties op Windows 11, zullen ook nieuwe images gebouwd moeten worden en deze moeten worden gedistribueerd naar uw gebruikers. Bij een traditionele werkplek zijn de complexiteit en uitdaging het grootst. Het bijwerken van alle devices door de IT-afdeling kost veel tijd. Het alternatief is de Windows 11-update beschikbaar te stellen en de update aan gebruikers over te laten. Maar dat is wat mij betreft geen echte optie, want dan loopt vrijwel zeker de helpdesk over en loopt uw organisatie mogelijk securityrisico’s. Het is nu nog mogelijk om de traditionele werkplek te behouden, maar dat raad ik ten sterkste af. Ik verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat Microsoft stopt met de doorontwikkeling en uiteindelijk support voor Microsoft Exchange Server en SharePoint Server. Daarnaast gaat uw organisatie steeds verder achterlopen ten opzichte van uw concurrenten. Bijvoorbeeld op het gebied van AI, want Microsoft Copilot is een krachtige tool, maar die kunt u alleen gebruiken wanneer uw data in Microsoft 365 staat.

Waarom nu?

Oktober 2025 klinkt nog ver weg, dus de verleiding is groot om te denken ‘we hebben nog wel even’. Maar als u niet op tijd aan de slag gaat, dan is het op een gegeven moment figuurlijk gesproken 5 voor 12. En dat betekent: haastwerk, dus extra kosten en complexiteit. Wanneer u dan tegen applicaties aanloopt die niet op Windows 11 draaien, heeft u niet meer voldoende tijd om bijvoorbeeld uw applicatieleveranciers hierop aan te spreken of over te stappen op Azure Virtual Desktop.

Migratie zonder stress

Bij een migratie bent u soms afhankelijk van externe partijen en die afstemming kost nu eenmaal tijd. Wanneer u op tijd begint, dan kunt u de migratie plannen zonder stress. Dat begint met een inventarisatie van de huidige werkplek inclusief afhankelijkheden en een strategische planning van de vervolgstappen.

Profiteer van het momentum

Mijn advies: gebruik dit migratiemoment om naar de toekomst te kijken van uw werkplek: past deze nog bij de huidige manier van werken en de eisen van de gebruikers? Kan het efficiënter, veiliger en gebruiksvriendelijker? Maak de overweging om over te stappen naar de moderne werkplek, die is gebaseerd op Microsoft 365. Die is veilig, altijd up to date en naadloos geïntegreerd. Kostentechnisch is het vaak een zeer interessante optie en de migratie naar de moderne werkplek kan relatief snel worden afgerond. We zien bij onze klanten dat hun medewerkers toch meestal al een laptop gebruiken, wat de impact van de overstap verkleint. En gebruikt u specifieke applicaties die niet naar de cloud kunnen, dan kunnen we die migreren naar Azure Virtual Desktop als aanvulling op de moderne werkplek.

Voor traditionele en gevirtualiseerde werkplekken moet trouwens altijd onderzocht worden of deze 1 op 1 naar een moderne werkplek kunnen worden gemigreerd. Ook hier geldt dus: begin op tijd, om zonder stress te kunnen migreren.

Hoe PQR u kan helpen

PQR kan u helpen zorgeloos over te stappen van Windows 10 naar Windows 11, hoe uw huidige werkplek er ook uitziet. Dat doen we onder andere met workshops om te bepalen hoe u de werkplek nu gebruikt en wat voor uw organisatie de (on-)mogelijkheden zijn na Windows 10. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Vraag PQR om advies over de migratie naar Windows 11:


Geplaatst door

Raoul de Weille

Business Manager Microsoft bij PQR