Stel, je staat als ‘digital leader’ op de voorpagina van het Financiële Dagblad (FD). Vervult zo’n artikel je dan met trots of met schaamte? Volgens Erik Wiechers, CEO van ICT-dienstverlener PQR, is dat de ‘lakmoesproef’ voor deugdzaam leiderschap in de digital society. “Juist in deze tijd van digitalisering zijn economische leiders verantwoordelijk voor de veiligheid en privacy van iederéén”, vindt hij.

De digitale transformatie ontstijgt de wereld van ICT en is een ontwikkeling die de hele samenleving aangaat: de digital society. Een veilig gebruik van nieuwe technologieën als artificial intelligence (AI) en Internet of Things (IoT), dat bovendien rekening houdt met de privacy van mensen, is de verantwoordelijkheid van de gehele ICT-sector en in het belang van de gehele samenleving. Volgens Erik Wiechers is de zorg voor een veilig gebruik van technologieën vooral een kwestie van mores.

“Veiligheid in brede zin is de allerbelangrijkste taak van leiders, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven”, vindt Wiechers. “Medewerkers moeten een veilige plek hebben om te werken. Maar de decision-makers in het bedrijfsleven hebben ook een verantwoordelijkheid voor de samenleving, waar hun bedrijf tenslotte deel van uitmaakt. De maatschappelijke discussie over security en privacy die momenteel terecht wordt gevoerd, is wat mij betreft sterk gelinkt aan leiderschapsstijl en mores. Ik volgde ooit een opleiding tot commissaris aan de Nyenrode Business Universiteit, daar was een professor die vertelde over een heel simpele Lakmoesproef: als je op met een interview in het FD staat, compleet met naam en foto, en je schaamt je voor wat je hebt gedaan, dan heb je een mores-grens overschreden.”

Lees het volledige interview met CEO Erik Wiechers op de website van Dutch IT-channel.

Geplaatst door

PQR

PQR streeft elke dag naar de hoogste kwaliteit producten, diensten en service. Strategisch adviseur voor moderne software defined datacenter- en workspaceoplossingen. IT-advies. Future workspace.