Het nieuwe PQR belooft zijn klanten een unieke klantervaring. Bij de IT-dienstverlener draaien de diensten niet om de IT, maar om de oplossingen die deze bieden. CEO Erik Wiechers (54): “We willen er voor zorgen dat onze klant zijn klanten kan helpen.” Lees Erik’s visie in de special van het FD van 18 oktober.
“Wat ik een mooie kop boven het artikel zou vinden,” begint Erik direct, “is ‘De frietzak als basis voor de organisatie’. Daarmee bedoel ik, ik sta onderaan en de klant staat bovenaan. Ik ben slechts dienend voor de organisatie.”
De niet-alledaagse vergelijking tekent Wiechers. Hij is sinds april dit jaar CEO van PQR, is wars van management-speak en zet de klant altijd op 1. “We werken bij PQR altijd hard én met hart voor de klant. We willen er voor zorgen dat onze klant zijn klanten kan helpen. Dat zie je overal in het mkb; een stap extra willen zetten voor de klant.”
De extra stap zetten zit Wiechers in de genen. Hij groeide op als zoon van een mkb’er, een juwelier. Na diverse managementfuncties bij onder meer Ziggo, Alcatel en General Electric – inderdaad, niet echt midden- of kleinbedrijf – is hij weer terug in de omgeving waar hij het best past. “Ik voel me thuis bij PQR, want ook wij zijn een mkb-bedrijf. Hier heerst nog de menselijke maat, met 180 man ken je nog iedereen bij naam.”
De mkb-cultuur bewaken is niet het enige waarvoor hij naar PQR is gekomen. Het bedrijf werd dertig jaar opgericht door ‘echte Hollandse ondernemers’ en nam drie jaar geleden servicebedrijf 2ML en nog dit jaar securitybedrijf 5W over. Twee echte dienstverleners, waar PQR groot werd in de hardware-hoek. Aan Wiechers de taak om weer met een scherpe, uniforme visie te komen.
“Na mijn aantreden maakte ik een rondje langs klanten en collega’s. Wat me opviel is dat kernwoorden als betrouwbaar, solide en vakmensen genoemd werden. Maar we kregen ook de vraag: waar staan jullie eigenlijk voor? Dat moet veranderen. We moeten van een vraagteken naar een uitroepteken. Dit zijn onze klanten, dit verkopen we.”
De klanten zijn vooral zorg- en overheidsinstellingen die naar de cloud willen migreren. Zij willen dat het werkplekbeheer beter en effectiever wordt. Wat PQR hen biedt is rust, zo is te lezen op de website. Wat, rust? “Ik wil de cloud demystificeren. Het wordt met IaaS, PaaS en SaaS te moeilijk gemaakt. Niemand snapt er nog wat van. De klant wil gewoon een werkplek die het doet.”
Om tot de ideale werkplek te komen, zet PQR de klant tijdens de customer journey volledig centraal. “Dat begint met de oriëntatiefase. Een eerst contact van de klant met de klantenservice of een accountmanager moet logisch en snel opgevolgd worden. De voordelen van PQR moeten simpel uitgelegd worden.”
“Als we tot zaken komen, helpt onze adoptieconsulent de medewerkers van de klant om de applicaties optimaal te gebruiken”, vervolgt Wiechers. “En gaat het eens fout, dan is het belangrijk dat binnen 30 seconden de telefoon wordt opgenomen en dat het probleem wordt opgelost. Later moet de accountmanager terugbellen: is het probleem nu echt verholpen?”
Deze customer journey is uniek voor IT-bedrijven, stelt Wiechers. “Hiermee heeft de IT-manager van de klant de rust en zekerheid dat zijn mensen de patiënten op bed of de mensen aan de balie goed kunnen helpen. Bovendien, nu de kosten voor de cloud flexibel zijn, is het aan ons om ook lagere kosten te realiseren.”
Dat is het uitroepteken van PQR, de visie waarin de kennis van hardware en services samenkomen. Het gaat niet om de IT, maar om de oplossingen die IT biedt. “We leren van elkaar. Van twee doelgroepen gaan we naar één dna”, zegt Wiechers. “Het is een visie met een doel dat iedereen op de werkvloer begrijpt. Want zonder doel, kan je niet scoren.”