Onder het motto ‘Enabling Delta Life’ doet het Nederlandse kennisinstituut Deltares wereldwijd onderzoek naar water en ondergrond. De expertise van Deltares richt zich voornamelijk op delta’s, kustregio’s en riviergebieden. Omdat het beheer van deze dichtbevolkte en kwetsbare gebieden complex is, werken ze nauw samen met overheden, ondernemingen, kennisinstellingen en universiteiten in binnen- en buitenland.
Als toegepast onderzoeksinstituut is Deltares erop gericht fundamenteel wetenschappelijke kennis een praktische toepassing te geven. Daarvoor maken ze gebruik van enorme hoeveelheden data en ontwikkelen ze softwareproducten en -modellen. Op die manier biedt Deltares een antwoord op wereldwijde vraagstukken voor nu én in de toekomst. Zo werken ze rond bodemdaling tot droogte, waterkwaliteit en de instandhouding van robuuste dijken, dammen en duinen die voorkomen dat grote delen van Nederland met regelmaat overstromen.
Data staat centraal in toegepast onderzoek
Centraal in het toepasbaar maken van wetenschappelijke kennis staat vandaag informatietechnologie. Cruciaal daarin is de data- en rekencapaciteit van het eigen datacenter. Ook ontwikkelt Deltares simulatiesoftware voor water en ondergrond.
Zo creëerde het instituut bijvoorbeeld Delft- FEWS, een geavanceerd data-gedreven platform om overstromingen in kust- en riviergebieden te voorspellen en te voorkomen. De software die ze ontwikkelen willen ze vrij toegankelijk maken. “Als stichting leggen we onze kennis vast in opensource-software,” zegt Han Van Veldhuizen, Head of ICT bij Deltares. “Een mooi en uitdagend model.”
Om softwaremodellen als Delft-FEWS te kunnen ontwikkelen, heeft Deltares enorm veel data nodig. Van Veldhuizen zegt dat het instituut over “1,5 petabyte aan unieke data beschikt, die op een veilige, efficiënte manier moet worden opgeslagen en verwerkt”. Daarnaast heeft het instituut twee vestigingen in Nederland en lopen er nog enkele projecten in het buitenland. De data en applicaties moeten dus ook eenvoudig beschikbaar en beheerbaar zijn over meerdere locaties heen.
Transformatieproject IT: nieuwe strategie
Om het onderzoek en de applicatieontwikkeling te ondersteunen speelt de IT-afdeling in de organisatie van Deltares een belangrijke rol. Enkele jaren geleden rolde het bedrijf een nieuwe IT-strategie uit om hier optimaal aan te kunnen bijdragen. Het doel? Sneller kunnen schakelen met de business om deze sneller nieuwe diensten te kunnen aanbieden.
Om de businessdoelen te bereiken, maakt Deltares de overstap naar een software-defined datacenter en hybrid cloud. Omdat ze beschikken over een enorme hoeveelheid data en applicaties met een onvoorspelbare capaciteitsbehoefte, is het belangrijk om snel te kunnen schakelen tussen omgevingen. Virtualisatie is hierbij de eerste stap. Na verschillende opties te hebben overwogen, koos Deltares, ondersteund door PQR, voor VMware.
De oplossing van VMware bestaat uit twee sporen: de Horizon Suite en de Cloud Foundation Suite.
VMware sluit het best aan bij de behoefte
Enerzijds kiest Deltares met de Horizon Suite voor doorgedreven app- en desktopvirtualisatie. Hierdoor wordt het beheer eenvoudiger en kiezen ze voor meer flexibiliteit en efficiëntie. Inactieve VM’s worden uitgeschakeld, waardoor ze niet langer capaciteit verbruiken en de kosten voor hardware worden gedrukt. Voor een onderzoeksinstelling die deels met publieke middelen werkt, is kostenefficiëntie natuurlijk erg belangrijk.
De Cloud Foundation biedt dan weer een geïntegreerd hybride cloudplatform om de ontwikkeling van applicaties en het aanbieden van diensten te vereenvoudigen. “We maken hier zowel een efficiencyslag als een beveiligingsslag,” zegt Van Veldhuizen. Automatische updates voor security maken het leven van de IT-dienst nu eenvoudiger “Vroeger moesten we 900 virtuele omgevingen handmatig patchen. Met Cloud Foundation kunnen we dit versimpelen en automatiseren.”
Ook verhoogt een hybrid cloud de efficiëntie. Eerst en vooral kan er voor meer capaciteit sneller worden doorgeschakeld naar de public cloud. Daarnaast zorgt een hybride omgeving ook voor eenvoudiger beheer: de softwaresystemen die Deltares ontwikkelt bestaan vaak uit een standaardpakket van modellen dat per klant anders geconfigureerd moet worden. Vroeger deed het development team dit handmatig, wat heel veel tijd en werk kost. “Met Cloud Foundation kunnen medewerkers of klanten hun omgeving gewoonweg bijeen klikken. We vliegen het DevOps aan.”
Een echt partnership
Van Veldhuizen is ondertussen al vijf jaar Head of ICT bij Deltares. Maar de relatie met PQR loopt al wat langer mee. “Het is meer een partnership dan een klant-leverancierrelatie. We pakken het echt samen aan”. Als partner speelt PQR vooral een grote rol als adviseur en consulent. Het project begon dan ook met een grondige analyse van Deltares’ behoeften. Met een proof of concept (POC) peilde PQR naar de verwachtingen bij de organisatie. Wat willen eindgebruikers en IT’ers van hun infrastructuur? Is dat haalbaar met VMware?
Nadat PQR op basis van de POC een voorstel had uitgewerkt, zetten ze samen met Deltares eind 2018 een kleine hybrid cloudomgeving op. Toen die werd goedgekeurd, was het tijd voor de implementatie van de volledige oplossing. Deltares en PQR kozen voor een gefaseerde uitvoering.
Ondertussen is de basis van de Cloud Foundation gelegd en kunnen ze beginnen aan de volledige uitrol. “Dit pakken we stapsgewijs, per dienst, aan”. Door de nieuwe omgeving stap voor stap te implementeren, zorgen ze ervoor dat elk facet ervan volledig aansluit bij Deltares’ behoeften. Extra vragen die in de tussentijd opkomen worden zo snel mogelijk in de oplossing verwerkt. “Het is echt maatwerk,” zegt Van Veldhuizen.
Met de nieuwe hybride omgeving op basis van next- gen VMware technologie kiest Deltares voor een efficiënte ondersteuning van haar core business: applicatieontwikkeling. Samen met PQR ontwierpen ze een oplossing die de time-to-market verkort en de kosten voor hardware drukt. Met deze nieuwe IT-infrastructuur kunnen ze sneller schakelen en vlotter inspelen op de behoeften van de business. Zo bereiken ze meer met minder.
Wanneer zet u de stap?
Als IT-expert heeft PQR jarenlange ervaring in het ontwerpen, implementeren en beheren van complexe IT-omgevingen. Samen met u ontwikkelen we stap voor stap een flexibele omgeving die aansluit op de ambities en prioriteiten van uw organisatie, nu en in de toekomst. Klaar om de grenzen van uw fysieke infrastructuur te overstijgen? Vraag nu een assessment aan en ontdek de potentie van software-defined voor uw onderneming.