“Er zijn geen budgetten,” “we weten niet waar te beginnen,” “er is geen tijd of personeel voor”. Herkenbaar? Wanneer zorginstellingen de vraag krijgen wanneer ze gaan innoveren zijn dit de meest voorkomende antwoorden.
Zorgorganisatie Noorderbreedte wilde er wél voor gaan. Met vijftien woonzorgcentra in de provincie Friesland, waarvan één op Terschelling, en een revalidatiecentrum in Leeuwarden, verleent Noorderbreedte elke dag persoonlijke en menselijke zorg in de VVT-sector (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg). Om maximaal in te zetten op de zorg van morgen, koos Noorderbreedte voor PQR.
De 3 grootste uitdagingen voor de zorg in de toekomst
Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) kampen verpleegkundigen met een bovengemiddeld hoge werkdruk. “Verpleegkundigen zijn op,” zegt Marcel Laan, programmamanager bij PQR. Om de zorgkwaliteit op hoog niveau te houden moeten nieuwe technologieën het werk van medewerkers vereenvoudigen.
Nu de vergrijzing in Nederland toeneemt is het de vraag of er in de toekomst genoeg personeel zal zijn om deze uitdaging aan te pakken. Technologische innovaties hebben een grote aantrekkingskracht op de nieuwe generaties zorgmedewerkers en kunnen toekomstige studenten over de streep trekken in hun studiekeuze.
Met het programma Langer Thuis wil de Rijksoverheid zelfstandig wonen voor ouderen stimuleren en de zorgkwaliteit verbeteren. Dat betekent dat er volop geïnvesteerd moet worden in zorg op afstand. De zorgverlening van morgen is intra- én extramuraal. Maar om dat te realiseren is een sterk netwerk nodig dat de mobiliteit vergroot. Zorgmedewerkers zullen steeds meer inzetten op draadloze devices die bijvoorbeeld de bloeddruk, hartslag of het gewicht moeten meten vanaf een afstand.
Tijd voor transitie. Maar waar te beginnen?
Noorderbreedte zet samen met PQR de versnelling in naar de toekomst door elk werkproces integraal aan te pakken. Met ruim twaalf jaar ervaring als IT-manager in de zorgsector kent Marcel de uitdagingen en valkuilen van de sector als geen ander en kan hij moeiteloos “op de stoel van de klant” zitten. Marcel: “Veel leveranciers zien alleen hun eigen oplossingen, maar wij zorgen voor het overzicht, de coördinatie en de zorgexpertise”. “Wij werken samen met de klant aan een IT-visie en voeren die uit.”
“Wij zorgen voor het overzicht, de coördinatie en de zorgexpertise.”
Marcel Laan, programmamanager bij PQR
Domotica maakt het dagelijkse leven makkelijk
In de zorgvisie van Noorderbreedte staat de cliënt centraal. Toch is er vaak geen tijd en ruimte om die visie voor ogen te blijven houden. Daarin maakt domotica een wereld van verschil. Dankzij dwaal- en valdetectie, persoonsalarmeringen en geo-fencing kunnen bewoners zich vrij bewegen met minimale zorgen.
Tijdens de nachtdiensten hoeven verpleegkundigen ook geen rondes meer te lopen, die de privacy en nachtrust van de bewoners kunnen verstoren. Met behulp van slimme sensoren worden zorgmedewerkers op het juiste moment gealarmeerd zodat zij snel kunnen handelen. Optimale wifi-dekking maakt innoveren mogelijk, vereenvoudigt het werk van medewerkers en geeft bewoners maximale bewegingsvrijheid.
Maak kennis met Tessa
Om het zorgpersoneel optimaal op te leiden en te begeleiden, richtte Noorderbreedte een adoptieteam en een innovatiecommissie op. Zij moeten ervoor zorgen dat de medewerkers de technologieën onder de knie krijgen en zich comfortabel voelen op de nieuwe werkplek.
Noorderbreedte zet in op arbeidsbesparende technologieën, met als doel om binnen het team efficiënter te werken, zodat er meer aandacht voor de bewoner is en er antwoord gegeven wordt op de vraag rondom de vergrijzing.
Noorderbreedte maakt ook gebruik van zorgrobot Tessa. Deze sociale zorgrobot helpt bewoners bij het maken en herinneren van afspraken, stimuleert hen om aan activiteiten deel te nemen en ondersteunt hen in dagelijkse routinetaken. Dit vergroot de zelfstandigheid van de bewoners en dat is van grote waarde. Zo behouden ze de regie over hun eigen leven.
Zorg op afstand, op elk urgentieniveau
Beeldbellen is voor Noorderbreedte een belangrijke innovatie. Vanwege de vele locaties – waarvan een op de Waddeneilanden – is snel en eenvoudig communiceren op afstand tussen collega’s noodzakelijk.
Beeldbellen verhoogt ook het welzijn van cliënten. Familieleden, vrienden of kennissen kunnen zo op elk moment van de dag even inchecken of een virtueel bezoekje brengen. Daarnaast kan een familielid sneller overleg plegen met de zorgmedewerkers en kunnen zij daardoor extra voorgelicht worden waar nodig.
Van zorgrobots tot geo-fencing tot beeldbellen: zorginnovaties verlagen de werkdruk voor medewerkers en geven cliënten meer vrijheid. De opkomst van nieuwe technologieën in de zorg vergt meer van uw netwerk. Daarom sloot PQR een partnership met Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company, die beschikbaarheid, eenvoudig beheer en snelheid centraal stelt zonder daarbij de veiligheid van uw gevoelige gegevens uit het oog te verliezen.
Leg de basis met een solide infrastructuur
Om technologische innovaties op het gebied van domotica, telemetrie en robotica mogelijk te maken, heeft Noorderbreedte gekozen voor een veilig en betrouwbaar netwerk van HPE Aruba. Zorginstellingen moeten namelijk dag en nacht de beste zorg verlenen. De netwerkoplossingen van Aruba, houden de kwaliteit van de zorg op peil, op elk moment van de dag, vanuit elke locatie. Met PQR als partner en de netwerken van Aruba zet Noorderbreedte de zorgtransitie in.
“Het management van Noorderbreedte is enthousiast over onze integrale aanpak,” zegt Marcel. “Ze durven het echt aan.” PQR wil klanten in de zorg op lange termijn helpen met innoveren. Op eigen tempo en met slimme investeringen.
“Het management van Noorderbreedte is enthousiast over onze integrale aanpak.”
Marcel Laan, programmamanager bij PQR