Licentiemanagement

Zijn de licenties binnen uw organisatie gebaseerd op het feitelijk gebruik van de software? Of betaalt u te veel? De dynamiek van de organisatie vraagt om flexibiliteit: op- en afschalen van licenties voor werkplekken en datacentervoorzieningen wanneer dat nodig is. PQR neemt de complexiteit van licentiebeheer bij u weg, bespaart u tijd en brengt er rust en controle voor terug.

Image

Compliancy 

Licentiebeheer is een vak apart, zeker gezien de vaak complexe ‘end user license agreements’ van de softwarefabrikanten. Veel organisaties zijn, vaak onbewust, verkeerd gelicenseerd. Tegelijkertijd staat het voorkomen van illegaal softwaregebruik bij softwarefabrikanten en overheden hoog op de agenda. Met onze licentiebeheer-dienstverlening helpen wij u de regels correct toe te passen. 

In lijn met uw IT-Roadmap 

PQR kijkt niet alleen naar de kosten, maar ook naar de toekomst. Is de goedkoopste licentievorm wel flexibel genoeg om uw behoefte van volgend jaar in te kunnen vullen? Daarom letten we altijd op het totaalplaatje: bij nieuwe investeringen, maar ook bij contractverlenging en uitbreidingen. Samen met u bepalen we de optimale balans tussen korte en lange termijn. 

Is uw hard- en software afgeschreven? Ontwikkelt u een ‘cloud first’-strategie? U wilt van CAPEX naar OPEX? Of wilt u de flexibiliteit vergroten? Er zijn tal van aanleidingen om over licentiemanagement te gaan nadenken.  

Een van de grote voordelen van de cloud is flexibiliteit. U kunt op elk gewenst moment gebruikers (en dus licenties) toevoegen of verwijderen. Maar bewegen de kosten daarbij net zo flexibel mee? Bij PQR wel: u betaalt alleen voor de dagen dat de licenties in gebruik zijn. Zeker bij regelmatige wijzigingen in aantallen licenties kan dit veel geld besparen. 

PQR denkt graag met u mee, bijvoorbeeld door vrijblijvend te sparren met een licentiespecialist. Uit ervaring weten wij dat dit al veel duidelijkheid en nieuwe inzichten kan geven. Wilt u een integrale benadering van uw licentievraagstukken en rust in licentiebeheer? Neem contact op met PQR.  

Optimalisatie en Software Asset Management

PQR biedt verschillende oplossingen om organisaties te ondersteunen met optimalisatie. Zo helpen we bij het in kaart brengen van de huidige licentiepositie, waarna wij adviseren over de best passende contractvorm.  Daarbij kijken we naar alle licenties die in uw omgeving geactiveerd zijn, de mate van het gebruik ervan, en naar de contractuele dekking voor deze licenties. Als we daarbij discrepanties zien, dan brengen we advies uit om in aantallen licenties op- of af te schalen, lichtere (en goedkopere) varianten te gebruiken of met de leverancier nieuwe correcte contracten af te sluiten. 

PQR biedt Software Asset Management services, die aansluiten bij de behoefte van elke organisatie, van Healthcheck tot SAM as  Service. Lees verder > 

Image

Van Healthcheck tot Software Asset Management as a Service. PQR biedt voor elke behoefte een oplossing.

Processen

Bij de meeste organisaties worden de basislicenties voor werkplekken, datacenter en security beheerd door de IT-afdeling. Denk daarbij aan licenties voor bijvoorbeeld Microsoft, VMware, Citrix, Ivanti of Veeam. Businessapplicaties worden in de meeste gevallen aangevraagd en gemanaged via andere bedrijfsonderdelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ERP en HR-toepassingen, CAD/CAM en applicaties voor gegevensanalyse of projectplanning. Voor beide typen licenties is het een kostbare zaak als er ongebruikte licenties op de plank liggen of ineens onvoldoende beschikbaar blijken zijn, waardoor medewerkers hun taken niet uit kunnen voeren. Voor beide groepen licenties stellen wij een centrale registratie op en optimaliseren wij, samen met uw organisatie, alle processen voor tijdige verlenging, op- en afschalen van licenties en licentiecontracten. Daarmee bespaart u veel tijd binnen uw organisatie en voorkomt u verrassingen.

Licentieportaal 

Geen controle zonder inzicht. Daarom krijgt u bij PQR toegang tot uw eigen licentieportaal, waarin u alle relevante informatie over uw licenties snel terug kunt vinden. Deze omgeving bevat ook een marktplaats, waarin u zelf licenties kunt bestellen en kosten kunt vergelijken. Uiteraard kunnen wij naar wens met u meekijken om de juiste keuzes te maken en u kunt gewoon via uw vaste contactpersoon blijven bestellen. Microsoft 

Wij leveren en registreren uw Microsoft licenties, zowel traditionele licenties (Office, Windows Server etc.) als Microsoft 365 en andere public cloud licenties. Kostenmanagement over uw cloudconsumptie zorgen ervoor dat u grip houdt op uw actuele kosten bij gebruik van public clouds. In het PQR licentieportaal kunt u alle relevante informatie snel terugvinden en wordt u tijdig geïnformeerd over aflopende onderhouds- en licentieovereenkomsten.

PQR is Microsoft Direct Cloud Solution Provider (CSP) partner en staat in direct contact met Microsoft. Dat biedt deze voordelen:  

  • PQR is uw Single Point of Contact voor advies, aanschaf en in geval van problemen.
  • Microsoft Premier Support contract - waardoor u 24 X 7 van de beste support bent gegarandeerd.

Zie onze Partners pagina voor een greep uit de leveranciers waarmee PQR veel samenwerkt. U hoeft zich niet te beperken tot onze partnerlijst: we kunnen licenties leveren van alle mogelijke leveranciers.