Aruba heeft een nieuwe datacenter switch ontwikkeld: de CX 10000. Nu brengen fabrikanten regelmatig nieuwe producten op de markt, zonder dat we daar altijd veel ruchtbaarheid aan geven. Maar deze nieuwe Aruba CX 10000 switch is zo innovatief dat ik er graag een artikel aan wijd.

Waarom de doorbraak in networking?

Wat ik zo mooi vind aan dit product: het is echt de volgende generatie datacenter technieken die op de markt beschikbaar komt. Met tot maar liefst 100x de schaal, 10x de performance en slechts 30% van de TCO in vergelijking met bestaande oplossingen. Dat maakt het niet alleen vanuit functioneel, maar ook vanuit financieel oogpunt een ontzettend interessante oplossing met een hoge ROI.

Aruba, AMD en Pensando: better together

Door de AMD Pensando DPU-technologie in te bouwen in haar CX 10000 datacenter Top Of Rack switch geeft Aruba zakelijke klanten de mogelijkheid om op een gedistribueerde manier stateful services in hun netwerken op te nemen, het datacenternetwerkontwerp te vereenvoudigen en hun beveiliging te verbeteren. Het hart van het Pensando-platform is de programmeerbare P4 Data Processing Unit (DPU) die is gebouwd op dezelfde technologie die de hyperscalers gebruiken.

Deze geavanceerde AMD-processor geeft de CX 10000 extra functionaliteiten op het gebied van security, compliance, prestaties, flexibiliteit en schaalbaarheid in zowel traditionele als gedistribueerde edge- en externe datacenters. Hierdoor is Aruba de concurrentie op het gebied van datacenter networking in één klap ver voorbij.

Microsegmentatie en Zero Trust

Het beperken van de schade door cyberaanvallen is een topprioriteit voor elke organisatie. De meeste grote organisaties hebben dit goed – en dus duur – opgetuigd. Maar we zien ook regelmatig bedrijven die wel veel data hebben, maar het niet goed hebben geregeld.

Het beschermen kan je natuurlijk met aparte firewalls doen waar alle verkeer doorheen gaat, maar daarmee lopen de kosten heel snel op. We zien ook infrastructuren met combinaties van VLANs en firewalls, en servers die gegroepeerd zijn in bubbels die met elkaar mogen communiceren. Maar die bieden schijnzekerheid want als er één besmet raakt met bijvoorbeeld ransomware, dan is de hele bubbel lek.

Uiteindelijk gaat het dus om risicoreductie: zorgen dat een cyberaanval niet de volledige omgeving kan besmetten, maar maximaal 1 server. Aruba is de enige die microsegmentatie, de techniek die nodig is om Zero Trust mogelijk te maken, in zijn switches heeft ingebouwd. De CX 10000 heeft een geïntegreerde 800G L4 hardware firewall en kan naadloos integreren in bestaande omgevingen. Hiermee kan je het datacenter Zero Trust inrichten: volledig dichtzetten, behalve dat wat moet mogen of kunnen. Enterprise level datacenter security komt hiermee binnen bereik van een veel grotere groep bedrijven.

Direct meer inzicht

Welke verbindingen zijn er binnen het netwerk, welke devices connecteren met elkaar? De dataflow binnen een datacenter is vaak een black box, maar de CX 10000 geeft direct meer inzicht in het netwerk. Op basis van die inzichten kunt u makkelijker, sneller en effectiever het netwerk gaan bouwen en inrichten. Zeker in combinatie met de Aruba Fabric Composer is het heel gemakkelijk om alle netwerk policies te bouwen en aan te zetten.

De voordelen van de Aruba CX 10000

  • basis voor next gen high performance datacenter fabric;
  • inzicht in al het verkeer en datastromen;
  • het kan al het verkeer beveiligen van bare metal tot appliances, back-up en storage tot gevirtualiseerd;
  • maakt dure in-line datacenter firewalls overbodig;
  • beste Total Cost of Ownership ten opzichte van vergelijkbare oplossingen.

On premises of as a Service?

Bij PQR zien we de toegevoegde waarde van echte, direct toepasbare baanbrekende innovaties. Ik was de eerste in Nederland die de CX 10000 mocht testen en die resultaten waren zo positief dat we deze switch voor ons eigen datacenter hebben aangekocht. Hierdoor kunnen ook organisaties die gebruik maken van onze private cloud-oplossing profiteren van de voordelen, zonder zelf in de CX 10000 te hoeven investeren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de networking adviezen, producten en dienstverlening van PQR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Of bekijk de video over Microsegmentatie in het datacenter:

Geplaatst door

Thierry Lubbers

Thierry Lubbers, Teamlead Networking bij PQR