Voor CTO’s en enterprise architecten in de zorgsector is het een terugkerende uitdaging: hoe ondersteun je innovatie met technologie, zonder grip te verliezen op data, kosten en compliance? De digitale transformatie van ziekenhuizen is in volle gang, maar roept fundamentele vragen op over veiligheid, regie en toekomstbestendigheid. Juist daarom is een heldere, goed doordachte cloudstrategie essentieel. 

De komst van AI, containerisatie en datagedreven zorgmodellen vraagt om schaalbare en flexibele IT, maar de zorgplicht – en de realiteit van wet- en regelgeving zoals NEN 7510 en NIS2 – vereist tegelijkertijd maximale controle. Ziekenhuizen balanceren tussen versnelling en beheersing. Dat vraagt om een visie en technologie die beide mogelijk maakt. 

1. De zorgplicht begint bij dataveiligheid en regie

De hoeveelheid medische- en onderzoeksdata groeit snel, van beeldmateriaal tot real-time sensordata uit bijvoorbeeld wearables. Deze data is essentieel voor kwalitatieve zorg, maar ook extreem gevoelig. Dataveiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid zijn daarmee geen IT-doelen op zich, maar strategische pijlers onder het functioneren van elke zorginstelling. 

Vragen die wij regelmatig horen van ziekenhuizen: 

  • Hoe zorgen we dat we patiëntdata veilig kunnen delen, zonder de regie over onze brondata kwijt te raken?
  • Hoe integreren we moderne oplossingen met bestaande systemen zoals EPD’s en andere legacy systemen?
  • Wat is onze exitstrategie uit de public cloud? Is gecontroleerde cloud repatriatie mogelijk?
  • Hoe beperken we de afhankelijkheid van leveranciers en blijven we wendbaar? 

Deze vragen raken direct de kern van je cloudstrategie aan. Zonder een architectuur die workflowmanagement centraal stelt, wordt het onmogelijk om duurzaam compliant te blijven of innovaties op verantwoorde wijze door te voeren.

2. Hybride cloudoplossing: regie, controle én wendbaarheid

Ziekenhuizen opereren steeds meer in een verbonden ecosysteem: zorgketenpartners, samenwerkingsverbanden en externe datastromen zijn de norm. De infrastructuur moet dat ondersteunen – veilig, schaalbaar en wendbaarbaar. Die balans bereik je met een hybride cloudoplossing: een architectuur die het beste van private en public cloud combineert. 

Wereldwijd kiest inmiddels 93% van de organisaties voor de hybride cloudstrategie. Ook in de zorg is dit de dominante aanpak, juist vanwege de flexibiliteit die het biedt zonder in te leveren op controle. Met VMware Cloud Foundation leg je een consistent fundament voor je IT-infrastructuur. Applicaties draaien waar dat het meest logisch is: on-premises, in de cloud of in combinatie. Daarmee blijf je in controle over locatie van worksloads, de kosten, performance én de securityvereisten. Cruciaal is ook dat workloads teruggehaald kunnen worden, mocht cloud repatriatie nodig zijn. Daarmee voorkom je de ongewenste afhankelijkheid van één platform of leverancier. 

Combineer je dit met VMware Tanzu, dan beschik je over een ontwikkel- en beheeromgeving waarin containerisatie de standaard is. Dit versnelt innovaties, terwijl je grip houdt op beheer, governance en lifecycle management. 

3. Workflow-first: de strategie die past bij de zorgpraktijk

Technologie is pas waardevol als die naadloos aansluit op de bestaande zorgprocessen. Een workflow-first aanpak betekent dat je vertrekt vanuit de praktijk: wat hebben zorgverleners, onderzoekers en ondersteunende diensten nodig om effectief en veilig te kunnen werken? En hoe zorg je dat de technologie zich daaraan aanpast, en niet andersom? Een toekomstbestendige ziekenhuis IT-omgeving is wendbaar, in staat om snel in te spelen op innovaties, zonder risico op shadow IT of wildgroei aan applicaties. Denk aan: 

  • Kortere time-to-market voor nieuwe applicaties of updates; 
  • Ruimte voor kennisontwikkeling van IT-teams op thema’s als AI en security; 
  • Minimale impact op de dagelijkse praktijk van zorgprofessionals. 

Om dit te realiseren is samenwerking cruciaal tussen de zorgafdelingen en hun IT-diensten en infrastructuur- en de applicatieteams. Geen losse silo’s, maar een geïntegreerd platformteam dat samenwerkt over de as van infrastructuur, applicatiebeheer en zorglogistiek. Zo draagt de IT-organisatie bij aan betere zorg, vandaag én morgen.

Kritisch blijven op je cloudstrategie is geen keuze, maar noodzaak

CTO’s en enterprise architecten in de zorg staan voor complexe keuzes. De druk om te innoveren is groot, maar de verantwoordelijkheid voor veiligheid, regie en continuïteit is groter. Een robuuste cloudstrategie, met ruimte voor hybride cloudoplossingen, gecontroleerde cloud repatriatie en ondersteuning voor technologieën als containerisatie, is essentieel om die balans te vinden en houden. 

PQR helpt ziekenhuizen bij het realiseren van een veilige, flexibele en toekomstbestendige IT-infrastructuur. Met technologieën als VMware Cloud Foundation en VMware Tanzu, en met een aanpak die begint bij uw zorgprocessen en eindigt bij concrete IT-oplossingen. Wil je weten hoe uw ziekenhuisorganisatie kan versnellen zonder de regie te verliezen? Laat je gegevens achter – we plannen graag een afspraak met een van onze specialisten. 

 

Geplaatst door

Marc van de Logt

Technical Architect Datacenter & Cloud bij PQR