Als bedrijf wil je graag innoveren, ook op IT-gebied. Goed ingerichte ICT stelt je immers in staat zaken slimmer en makkelijker te doen. Probleem is alleen dat je vaak vastzit aan allerlei afschrijvingstermijnen, die ook nog eens verschillen voor diverse onderdelen van je IT-infrastructuur. Daardoor kun je niet alles in één keer vernieuwen. Dat zou immers zonde zijn van de investeringen die je ooit hebt gedaan. In deze blog vertel ik je over een alternatieve oplossing die het mogelijk maakt wel degelijk de gewenste transitie te maken.

Een logische keuze, of toch niet?

Bedrijven hebben vaak forse investeringen gedaan in de hardware van bijvoorbeeld een datacenter: daarbij kan het datacenter zich fysiek op locatie van het bedrijf zelf bevinden of extern bij een IT-partner. Interne of externe factoren zoals wet- en regelgeving of bijvoorbeeld legacy applicaties dragen bij aan de keuze om je datacenter al dan niet in een (hybride) situatie neer te zetten.

Vernieuwing is een must

Wil je als bedrijf met de tijd mee, dan is het noodzakelijk te innoveren binnen je IT-infrastructuur. Zeker in deze tijd, waarin hybride werken heel normaal is geworden. Medewerkers willen ook vanuit huis zonder problemen kunnen werken met hun digitale hulpmiddelen. Maar dan moet je IT-infrastructuur wel kunnen voldoen aan de eisen die dit met zich meebrengt.

Je investeringen in je IT-infrastructuur staan uiteraard ook in de boeken. Over het algemeen geldt daarbij een afschrijvingstermijn van vijf jaar. In de raket die ICT-ontwikkeling heet, is vijf jaar een behoorlijk lange tijd. Apparatuur die je destijds aanschafte, was toen ongetwijfeld top of the bill maar de technologische ontwikkelingen gaan zo rap dat die apparatuur heel snel veroudert. Continu innoveren is daarmee een must.

Als je strak vasthoudt aan de bestaande afschrijvingstermijn, is je bestaande IT-infrastructuur al snel een vertragend anker voor de wens om snel te kunnen innoveren. Het verhindert je immers de noodzakelijke vernieuwingen door te voeren. Het is een beetje te vergelijken met het gevoel dat je hebt als de hypotheekrente omlaag gaat, terwijl je net je hypotheekrente hebt vastgezet voor een periode van drie jaar. Dat is toch balen!

Wat zijn de bestaande keuzes?

Wil je innoveren, dan zijn er momenteel eigenlijk twee keuzes:

1.      Je wacht tot de afschrijvingstermijn is afgelopen

Aangezien die afschrijvingstermijn hoogstwaarschijnlijk verschilt voor verschillende onderdelen van je IT-infrastructuur, kun je daarmee slechts stapsgewijs je IT-infrastructuur vernieuwen. Daarmee blijf je dus suboptimaal werken en loop je eigenlijk steeds achter de feiten aan.

2.      Je vervangt al je apparatuur in één keer en neemt je verlies

Voordeel is dat je snel de gewenste innovaties door kunt voeren binnen je organisatie. Alleen kost het je dan boekhoudkundig gezien wel geld omdat je de apparatuur al vervangt voordat deze daadwerkelijk is afgeschreven.

Het alternatief: PQR Buy & SpaceHub-back 

PQR biedt nu een alternatief. Wij kopen je bestaande IT-infrastructuur van je over. In ruil daarvoor bieden we een hybride IT-omgeving op basis van de nieuwste HPE-hardware voor een vast bedrag per maand. De buy back oplossing is met name interessant voor bedrijven met tussen de 300 en 3.000 werkplekken.

De voordelen op een rij

De buy back oplossing brengt de volgende voordelen met zich mee:

1.      Je kunt je IT optimaliseren

Je wordt in je keuzes niet langer beperkt door afschrijvingstermijnen, waardoor je in één keer een innovatieslag kunt bewerkstelligen binnen je organisatie.

2.      Je speelt capaciteit vrij

Het is tegenwoordig al moeilijk om goed personeel te vinden. Het personeel dat je hebt, wil je dan ook zo effectief mogelijk inzetten voor de leuke projecten die bijdragen aan je corebusiness. Doordat je IT-medewerker(s) niet langer verantwoordelijk zijn voor het beheer van de IT-infrastructuur, kunnen zij hun tijd aan andere werkzaamheden besteden.

3.      Je gaat van CAPEX naar OPEX

Je gaat van eigendom naar gebruik zonder dat je je hele organisatie over de kop moet gooien. Daarmee kun je je organisatie voorzien van de meest moderne technologie zonder dat de bijbehorende investeringen drukken op de boekhoudkundige balans. De lopende operationele kosten houd je hiermee zo laag mogelijk.

Het is altijd moeilijk om budget vrij te maken voor IT-investeringen en dankzij de buy back oplossing hoeft dit ook niet. Sterker nog, op deze manier heb je de mogelijkheid om het geld dat je hebt, uit te geven aan andere projecten die ongetwijfeld ook heel hard nodig zijn om de concurrentie een stap voor te blijven.

4.      Je geeft je oude apparatuur een tweede leven

Het is zinloos om apparatuur die nog prima functioneert zomaar weg te gooien en dat hoeft nu ook niet.

Meer weten?

Laat je niet langer beperken door je IT-infrastructuur en onderneem vandaag nog actie. Wil je weten of onze buy back oplossing ook iets is voor jouw organisatie? Ik vertel je er graag meer over. Neem vooral contact met me op via rogier.heijligers@pqr.nl of stuur even een berichtje.

Uw huidige infrastructuur transformeren met de nieuwste IT-technologie? Download het FAQ-sheet.
Benieuwd wat uw huidige IT-omgeving waard is? Vraag een calculatie aan. 

Geplaatst door

Rogier Heijligers

Sales & Marketing Manager bij PQR