Bij PQR geloven we in de kracht van de cloud om bedrijven te transformeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om bedrijfskritische workloads, zoals back-up en disaster recovery in de cloud te draaien. Maar hoe pakt u die transitie aan? Bij PQR gebruiken we hiervoor de bewezen Step into the Cloud-methodiek, een stapsgewijze aanpak om uw workloads snel, veilig en efficiënt naar Microsoft Azure te kunnen migreren. Hoe werkt dit en wat zijn de redenen om back-up en disaster recovery te verplaatsen naar Azure? 

Evolutie van de cloudstrategie

Bij veel organisaties is de cloud een belangrijk onderdeel van de IT-omgeving. Bijvoorbeeld als onderdeel van de moderne werkplek op basis van Microsoft 365, waar medewerkers altijd en overal gebruik van kunnen maken. Wat we nu steeds vaker zien is dat organisaties kritisch kijken naar nieuwe investeringen in hun datacenter. Het leveren, installeren, testen en in bedrijf houden van datacenters is kostbaar – zowel in financiële zin als qua benodigde kennis en mensen. Met Microsoft Azure is het mogelijk om typische datacenter workloads in de cloud onder te brengen. En met Step into the Cloud zorgt PQR ervoor dat dat snel, voorspelbaar en efficiënt gebeurt. De kosten zijn trouwens niet de enige drijfveer voor cloud-adoptie: zoals ik in een eerdere blog schreef, wil je in het AI-tijdperk je data zoveel mogelijk in de cloud hebben.

Step into the Cloud

Het verhuizen van een datacenter of bedrijfskritische toepassing naar de cloud is niet hetzelfde als de migratie van Exchange naar Microsoft 365. Daarom heeft PQR Step into the Cloud ontwikkeld. Dit is een gestandaardiseerd proces om klanten te helpen bij het begrijpen en ontwerpen van hun Azure-infrastructuur. Step into the Cloud is een bewezen methode die klanten helpt om direct aan de slag te gaan met Azure.

Deze aanpak bestaat uit drie fasen. Om te beginnen organiseren we voor en met de klant een Azure Inspiration Workshop om op basis van de mogelijkheden bewuste keuzes voor workload en inrichting te maken. Vervolgens ontwerpen en implementeren we in samenspraak met de klant een Azure Landingzone. De laatste stap is de implementatie en oplevering van de gekozen workload. Naast back-up en disaster recovery kunt u Azure gebruiken voor onder andere Azure Virtual Desktop, Infrastructure as a Service of Azure VMware Solution.

Azure Landing zone

Azure Landing Zones zijn onderdeel van het Cloud Adoption Framework van Microsoft. Een Azure Landing Zone biedt een basisinrichting in de Microsoft cloud, die een efficiënt en veilig fundament vormt voor uw cloudomgeving. Azure Landing Zones zijn gebaseerd op ‘best practices’ voor onder andere beveiliging en compliance, naadloze schaalbaarheid, ingebouwde beheertools voor kostenbeheersing, standaardisatie en automatisering. Hierdoor versnelt de Landing Zone de implementatie van nieuwe oplossingen, workloads en innovaties in de cloud.

Back-up in Azure

In het tijdperk van digitale informatie is de veiligheid van gegevens van cruciaal belang en de back-up vormt een belangrijk onderdeel van het securitybeleid. Een back-up in Azure biedt een aantal directe voordelen. Binnen Azure is uw data beveiligd met de beste encryptie die beschikbaar is en de data wordt op meerdere locaties opgeslagen voor extra bescherming tegen regionale storingen. De flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud zorgen dat uw back-up-oplossing naadloos meegroeit met de behoefte van uw organisatie. Tot slot biedt Azure Back-up de mogelijkheid om back-ups immutable te maken, zodat ze niet gewijzigd of verwijderd kunnen worden.

Disaster Recovery met Azure

Een back-up is essentieel, maar geen doel op zichzelf. Wanneer er een IT-calamiteit plaatsvindt dan is Disaster Recovery essentieel voor de continuïteit van uw bedrijfsvoering. Azure biedt een robuuste oplossing die zorgt voor minimale downtime en snel herstel in geval van een calamiteit. DR in Azure zorgt voor extreem hoge beschikbaarheid: uw systemen blijven draaien, zelfs tijdens een storing. Wanneer het nodig is worden uw systemen automatisch – en dus snel – hersteld in de cloud. U kunt uw disaster recovery-plan met eenvoudige tools beheren en regelmatig testen, zonder de bedrijfsvoering te verstoren. Een bijkomend voordeel is dat u de Azure-omgeving pas activeert op het moment dat er een calamiteit is, waardoor u geen aparte DR-omgeving in uw eigen datacenter hoeft te onderhouden. Er staat dus geen dure, grotendeels ongebruikte hardware in uw datacenter.

Site Recovery Service

Zelfs tijdens grote IT-onderbrekingen moet de organisatie door kunnen draaien. Met Azure Site Recovery kunt u de essentiële processen voor replicatie, failover en herstel inrichten. Site Recovery repliceert workloads die draaien op fysieke en virtuele machines (VM’s) van een primaire naar een secundaire locatie. Wanneer er op uw primaire locatie een storing optreedt, schakelt u automatisch over naar de secundaire locatie en wanneer de primaire locatie weer draait, schakelt u daar weer naar over. Hiermee zorgt u er bij geplande en ongeplande onderbrekingen voor dat uw gegevens veilig blijven en applicaties en workloads altijd worden uitgevoerd.

Meer weten?

Neem contact met ons op voor advies over Azure of lees verder over Step into the Cloud.

Geplaatst door

Raoul de Weille

Business Manager Microsoft bij PQR