Veel organisaties en bedrijven hebben hun eerste stappen in de public cloud gezet of hebben plannen om die te maken. Dan komt onherroepelijk het vraagstuk: hoe gaan we dit aanpakken? Want hoe kun je weten wat de beste mogelijkheid is om de huidige IT-omgeving te migreren naar de cloud, wat prioriteit moet krijgen en welk resultaat je verwacht? Dat het stap voor stap gaat, is wel duidelijk. Maar belangrijker is dat de invulling van die stappen elke keer verschilt, omdat het uitgangspunt (lees: de huidige IT-omgeving, in-house of in een datacenter), de IT-strategie en de migratie eisen altijd net even anders zijn. Wat is de waarde van een goede inventarisatie van de huidige IT-omgeving bij een cloudtransitie en hoe pakt PQR dit aan met de Cloud Solution Assessment? 

Waarom inventariseren?  

IT-omgevingen zijn behoorlijk complex tegenwoordig en om de migratie naar de cloud goed in kaart te brengen, is het noodzaak om een precies beeld te hebben van de huidige IT omgeving. De inventarisatie die daarbij hoort, moet wel echt voldoende aandacht krijgen, zodat er geen onaangename verrassingen zijn waardoor de migratie vertraging oploopt, of nog erger: dat de transitie gedoemd is te mislukken. Het bekende gezegde “Een goed begin is het halve werk,” is hier op van toepassing. 

Natuurlijk kost inventariseren tijd en geld. Tijd die soms niet wordt genomen en budget dat er soms niet is. Men besteed het liever aan de uitvoering van de migratie. We zijn daarom blij dat PQR in samenwerking met Microsoft een Cloud Solution Assessment kan uitvoeren.  

De Cloud Solution Assessment houdt in dat we een uitgebreide inventarisatie en datacollectie doen van de huidige IT-omgeving. Gedurende een aantal weken wordt de huidige IT omgeving volledig in kaart gebracht: van servers, storage en netwerk tot Operating system en performance. Uiteraard voldoet de tool waarmee dat gebeurt aan de hoogste veiligheidseisen en wordt deze alleen ingezet na toestemming van de klant. De datacollectie die plaatsvindt levert een schat aan informatie op en die data wordt gezamenlijk geanalyseerd door Microsoft en PQR.  

Datacollectie en inzicht 

Alle gegevens van de datacollectie worden weergegeven in een overzichtelijk dashboard. Daarin staat bijvoorbeeld welke servers er op dit moment in de huidige infrastructuur aanwezig zijn, inclusief de aanwezige operating systemen. Het dashboard wordt uiteraard eigendom van de klant die de opdracht heeft gegeven en is één van de handvaten om de cloudtransitie te plannen. Met nadruk schrijf ik één van de handvaten’, want bij een cloud migratieplan komt natuurlijk meer kijken en is het zeker niet genoeg om alleen te weten wat je nu hebt. Het in kaart brengen van je applicatie landschap en het bepalen van de functionele eisen zijn minstens zo belangrijk, maar daarover meer in de volgende blogs. 

De eerste winst van de Cloud Solution Assessment is dat in ieder geval de huidige omgeving goed in kaart is gebracht en dat we met die inzichten en betrouwbare data de volgende stappen kunnen zetten. Door te weten waar je vandaan komt, stuur je niet in de mist, maar kun je navigeer naar de cloud op basis van de juiste uitgangspunten.  

Ik noemde eerder in de blog dat inventariseren onder druk van tijd en geld niet altijd goed genoeg wordt gedaan. Dat hoeft bij de Cloud Solution Assessment in ieder geval geen belemmering te zijn, want de Cloud Solution Assessment is kostenloos. Wilt u meer weten hierover? Neem contact op met PQR.

PQR is Gold partner van Microsoft

 

Geplaatst door

Bas van Baalen

Adoptie consultant en Verandermanager bij PQR