Steeds meer organisaties besluiten hun werkplekken naar de cloud te migreren. Vaak worden de voordelen hiervan bekeken vanuit het IT-perspectief, zoals eenvoudiger en minder beheer, flexibiliteit en overal werken wanneer je wilt. Maar wat schiet de eindgebruiker ermee op en zijn die voordelen wel zo groot? In deze blog ga ik samen met Marc Dekker, Sales Manager bij onze partner Citrix, in op de vraag of de werkplek in de cloud wel de juiste keuze is voor zowel de gebruiker, als voor de IT-afdeling. En we geven een aantal tips om rekening mee te houden bij de migratie.

Any place any time

Het thuiswerken, door de coronapandemie, en het op alle tijden toegang willen hebben tot je applicaties, betekent dat de eisen die we stellen aan de werkplek hoog zijn. Het moet veilig en snel zijn en een hoge beschikbaarheid hebben. Bovendien willen de gebruikers vooral gemakkelijk en intuïtief kunnen werken met hun applicaties en alle informatie die ze daarbij nodig hebben. Tot zover zeggen we niks geks. Dit is wat PQR al jaren doet bij klanten. (Leuk feitje: ons partnership met Citrix stamt al uit 1999). En vorig jaar is de acceptatie van thuiswerken natuurlijk in een maand omhooggeschoten tot een niveau dat niemand had kunnen voorzien – nood breekt wetten. Maar wat is het verschil tussen een flexibele werkplek en een flexibele, moderne werkplek uit de cloud? Wat merkt de eindgebruiker daarvan?

Voordelen van de cloud

In alle eerlijkheid zal het een eindgebruiker niets uitmaken of een werkplek uit de cloud komt, in een datacenter draait of een combinatie van beiden. Een medewerker wil een werkplek die werkt, die bijdraagt aan zijn of haar productiviteit, snel toegang geeft tot data en applicaties en die altijd en overal beschikbaar is. Daar komt nog bij dat organisaties en IT o.a. beheersbaarheid, schaalbaarheid en security als additionele wensen hebben. Het is juist deze combinatie van eisen en wensen die een cloud-gebaseerde werkplek aantrekkelijk maakt. De bovenstaande voordelen maken het de moeite waard de stap te nemen om de werkplekken naar de cloud te migreren. Want niet alleen de eindgebruiker is hiermee beter af, maar het is ook nog eenvoudiger in beheer, veiliger, flexibeler en financieel interessanter. Bovendien maak je jezelf tot een aantrekkelijke werkgever wanneer werknemers die enorme flexibiliteit en vrijheid hebben, waarmee zij ongehinderd, prettig en gemotiveerd hun werk kunnen doen.

5 migratie tips

Wanneer besloten is om de werkplekken te gaan migreren naar de cloud, hou dan een aantal dingen goed in de gaten.

  1. Het is geen IT-feestje. Natuurlijk is het een feestje waard als de migratie succesvol en afgerond is, maar begin dit niet als een IT-feestje. Ga uit van de functionaliteit, de eisen en wensen van de gebruikers en verlies de toekomst van de gebruiker niet uit het zicht.
  2. Denk niet alleen aan de werkplek van 2021. De moderne werkplek van nu is niet per se dezelfde werkplek als over 3 jaar. Houd hier rekening mee en vergeet de wens van de gebruiker niet. De ontwikkelingen gaan razendsnel en voor je het weet is de werkplek al verouderd.
  3. Zorg voor draagvlak binnen de organisatie en zorg voor een goede gebruikersadoptie. Een intuïtieve, moderne werkplek wordt niet uit zichzelf omarmd door alle gebruikers.
  4. Kijk goed naar de applicaties, niet alle applicaties werken in een cloudomgeving. Neem bijvoorbeeld legacy applicaties, deze worden vaak nog op een hybride of on-premises infrastructuur gezet. Zorg dat je een lijst hebt van alle applicaties die de organisatie gebruikt en werk deze stuk voor stuk af. Zo zorg je ervoor dat het applicatielandschap maximaal functioneert.
  5. Geen one-size fits all. Zoveel gebruikers, zoveel wensen. En het mooie is dat de huidige stand van de techniek dat allemaal faciliteert. Er kan op alle soorten devices gewerkt worden. Maar welke werkplek past bij welke gebruiker? Wat mag een gebruiker wel en niet doen om zijn werk optimaal te kunnen uitvoeren? Breng van tevoren in kaart welke verschillende soorten gebruikers, persona’s, er zijn en wat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen en pas daar de workspace op aan.

Klaar voor de cloud?

Is de cloud de juiste plek voor jullie moderne werkplek? We vertellen daar graag meer over en hoe we organisaties ondersteunen bij dit soort migraties. Niet als IT-feestje of bezigheidstherapie, maar zodat het een nuttig en succesvol project wordt, waarmee uw gebruikers echt een stap vooruitkomen. Houd onze social mediakanalen in de gaten en we zullen dit onderwerp uitgebreid bespreken in onze podcast samen met Citrix en Microsoft. We willen jullie tot slot nog een belangrijke cloud tip meegeven: zorg dat je een goede TCO-berekening maakt, het kan ook zo zijn dat een transitie naar de cloud niet altijd goedkoper is.

Op 30 september organiseert PQR het Future-ready Workspace Event. Een online event waarin u wordt geinformeerd en geinspireerd over de werkplek van de toekomst en van nu. Ga voor meer informatie naar de event pagina.

Heeft u vragen of wilt u een sparren over werkplekken in de cloud? Neem contact op met ons, we helpen u graag verder! Dan leggen we meteen uit wat SpaceHub is en hoe dat ook uw hub naar de cloud kan zijn.

 

Geplaatst door

Bas van Baalen

Adoptie consultant en Verandermanager bij PQR