Veel moderne werkplekken zijn gebaseerd op Microsoft Windows Virtual Desktop (WVD); de virtualisatieservice voor desktops en apps waarmee medewerkers anywhere, anytime en anyplace kunnen werken. Met WVD biedt Microsoft de basis voor een doordachte moderne werkplek met applicaties en functionaliteiten die de user overal kan gebruiken. De kracht van WVD komt uit de cloud, het platform wordt namelijk as a service aangeboden vanuit Microsoft Azure. Daardoor heeft de IT-afdeling minder omkijken naar het beheer. Echter merken we bij PQR dat er nog wel enkele misvattingen bestaan over Windows Virtual Desktop, waardoor de potentie hiervan onderschat wordt. Daar willen we in deze blogpost mee afrekenen.

Misvatting: Microsoft Modern Workplace is Windows Virtual Desktop

Laten we meteen een spraakverwarring uit de weg helpen: Windows Virtual Desktop staat niet gelijk aan de Microsoft Modern Workplace. Microsoft Modern Workplace is in feite Microsoft 365 en dat in zichzelf is weliswaar al een behoorlijk rijke service. Microsoft Modern Workplace biedt namelijk de essentiële productiviteitsapplicaties en de IT-afdeling beschikt hiermee over de basisvoorzieningen om gebruikers te beheren en het veilig te houden. Naast Office-applicaties als Word Excel en PowerPoint zijn Exchange, users account, security en device management onderdeel van de Microsoft Modern Workplace. Maak je als organisatie gebruik van SaaS-applicaties? Dan kun je dus genoeg hebben aan de basis Microsoft Modern Workplace met Microsoft 365.

In de praktijk, zeker bij de klanten van PQR, merken we dat het applicatielandschap een stuk ingewikkelder is: een combinatie van (veel) legacy applicaties en SaaS-applicaties die op hun beurt opnieuw integreren met andere systemen én waarbij bijvoorbeeld ook nog eens een printoplossing komt kijken. In dit soort IT-landschappen biedt Windows Virtual Desktop een duidelijke toegevoegde waarde, omdat het ervoor zorgt dat de gebruiker via één interface met alle applicaties kan werken, ongeacht waar deze applicatie zich bevindt.

Misvatting: Devices staan centraal

De tijd waarin de eindgebruiker zich aanpast aan het device ligt gelukkig achter ons. Windows, Mac, iOS of Android? Smartphone, tablet of laptop? Windows Virtual Desktop is beschikbaar op elk type apparaat en leent zich daardoor perfect als onderdeel van een volledig nieuwe werkplekstrategie. In die strategie voor de moderne werkplek is het belangrijk te weten wat de eindgebruiker met de applicaties en informatie doet, hoe het gehele applicatielandschap eruitziet en welke werkstijlen en gebruikersprofielen er zijn binnen de organisatie. Uiteraard is het daarnaast cruciaal dat wordt geïnventariseerd wat de wensen en eisen zijn met betrekking tot de moderne werkplekomgeving. Met deze inventarisatie is het mogelijk om een advies te geven over de inrichting van de werkplekomgeving en de devices die daarbij horen. In het geval van Windows Virtual Desktop is het device niet meer, maar zeker ook niet minder, dan het apparaat waarmee verbonden wordt naar de (virtuele) werkplek en komt de kracht en functionaliteit uit het WVD-platform.

Eindgebruikers hebben dus een hoge mate van vrijheid om de devices van hun voorkeur te kiezen, binnen de eisen die de organisatie stelt. Maar hoe zit het dan met security als er verschillende soorten eindgebruikersapparaten in omloop zijn in een organisatie? Door ingebouwde, intelligente security in Microsoft 365 en Windows Virtual Desktop worden applicaties en gegevens beveiligd en bedreigingen proactief gedetecteerd en aangepakt.

Misvatting: alles moet naar de cloud met WVD

Windows Virtual Desktop is dé oplossing voor organisaties met een cloud only-aanpak… Én voor organisaties die daar nog niet zover mee zijn, want het werkt namelijk voor alle soorten applicaties. Uiteraard kunnen gebruikers Microsoft 365 en SaaS-applicaties gebruiken, maar ook legacy applicaties die nog on-premises staan kunnen geïntegreerd worden met WVD. Hiermee worden alle applicaties onderdeel van de cloud-roadmap van een organisatie en dat zorgt voor rust en eenvoud in de desktopomgeving.

Het mooie is dat je niet gebonden bent aan alles via WVD of alles via Microsoft Modern Workplace. Er zijn organisaties die kiezen voor Microsoft Modern Workplace en Windows Virtual Desktop gebruiken als fallback voor legacy applicaties, de integratie tussen beide is naadloos. Doordat WVD een gratis service is bij Microsoft 365 of een Windows-gebruikerslicentie, is er geen belemmering om beide vormen naast elkaar te gebruiken.

Wat is de juiste Modern Workspace voor uw organisatie? We denken graag met u mee! Neem contact op en ontdek hoe u alles uit de cloud kunt halen. Of lees hoe PQR met de Windows Virtual Desktop Quickstart binnen korte tijd een volwaardige en flexibele Windows 10 uitrolt voor al uw gebruikers.  PQR ondersteunt u bij elke IT-transformatie en maakt uw cloud minder complex.

 

Geplaatst door

Eric Dunnewijk en Robbin Nollen

Eric en Robbin zijn Lead consultants Public Cloud bij PQR