De wereld verandert in rap tempo en digitalisering speelt hier een grote rol in. Gemeenten staan voor de uitdaging om met deze veranderingen mee te bewegen en de Digitale Agenda Gemeenten 2024 van de VNG biedt een uitstekend raamwerk om dit te realiseren.
In deze blog gaan we in op een aantal aspecten die aandacht moeten krijgen bij de veranderingen waar gemeenten mee te maken hebben. Daarbij ligt de nadruk op een moderne IT-omgeving die wendbaar, veilig en beheersbaar is.
Vergroten van betrokkenheid
Gemeente hebben de kans om door digitalisering de samenleving actiever te betrekken. Dit versterkt niet alleen de band met inwoners en bedrijven, maar vergemakkelijkt ook de interactie en samenwerking. Dit betekent wel dat er een gedegen investering gedaan moet worden in digitale platforms, zodat de betrokkenheid en samenwerking met alle stakeholders optimaal wordt gefaciliteerd.
Positieve impact door datagedreven aanpak
Gemeenten worden aangemoedigd om een datagedreven aanpak te omarmen. Hierdoor kunnen ze gefundeerde beslissingen nemen die een positieve impact hebben op hun gemeenschap. Geavanceerde data-analysetools en gerichte scholing in datascience en analytics stellen gemeenten in staat om de groeiende hoeveelheid beschikbare data optimaal te benutten.
Regie voor verbeterde dienstverlening
Het nemen van de regie over IT en data is een andere cruciale stap. Dit garandeert niet alleen de efficiëntie en veiligheid van IT-systemen, maar draagt ook bij aan een verbeterde dienstverlening. Door een slimme inzet van technologie en kennis behouden gemeenten de controle over hun IT en data, en verzekeren ze een betrouwbare en beheersbare samenwerking met externe technologiepartners.
Veiligheid van persoonlijke gegevens
Terwijl deze ontwikkelingen plaatsvinden, mogen we nooit het belang van de bescherming van digitale grondrechten uit het oog verliezen. Een gedegen beleid rond datagebruik en investeringen in cybersecurity zorgen ervoor dat de persoonlijke gegevens van burgers veilig blijven in het digitale tijdperk.
Wendbaar en flexibel
De beweging naar de hybride cloud is één van de ontwikkelingen om wendbaarheid in IT te realiseren. Dit stelt gemeenten in staat om snel en effectief te reageren op de continu veranderende technologische omgeving. Een hybride cloudinfrastructuur combineert het beste van zowel on-premises als cloudoplossingen, en biedt gemeenten de flexibiliteit die ze nodig hebben om innovatief en wendbaar te blijven.
Met deze overwegingen en aspecten, kunnen gemeenten werken aan een IT-toekomst waarin ze wendbaar, responsief en in overeenstemming met verwachtingen van hun inwoners en bedrijven zijn. Deze benadering zorgt voor een evenwicht tussen de behoefte aan technologische vooruitgang en de verplichting om verantwoordelijk en ethisch te handelen in het digitale domein. Bent u klaar om de toekomst van uw gemeente vorm te geven in het digitale tijdperk waarbij u de regie in handen heeft en flexibel en wendbaar blijft voor nieuwe ontwikkelingen? Ontdek nu de weg naar succesvolle digitale transformatie met PQR en lees ons e-book vandaag nog!