Rivas Zorggroep is een ketenorganisatie die zorg verleent in de regio van Leerdam tot Dordrecht. Zij bieden ziekenhuiszorg, revalidatie- en herstelzorg, ouderenzorg/woonzorg, wijkverpleging en paramedische zorg zoals fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek. Voor Rivas Zorggroep is het cruciaal dat medewerkers altijd kunnen rekenen op werkende devices, zowel voor hun eigen veiligheid als die van de patiënten, bewoners en cliënten.
“Net als andere zorginstellingen kampt Rivas met een krappe arbeidsmarkt en personeelsuitdagingen. De tijd en aandacht die onze patiënten, bewoners en cliënten verdienen, wordt steeds schaarser,” vertelt Arnoud den Hollander, HR Teammanager ICT bij Rivas Zorggroep. Sinds eind 2023 wordt deze krapte deels opgevangen door de juiste inrichting van een aantal mobiele zorgdevices met het verpleegoproepsysteem.
Ingewikkelde zoektocht
Nadine IJkelenstam, Applicatiebeheerder bij Rivas Zorggroep, legt uit dat de zorgverlener volledig afhankelijk is van het zorgoproepsysteem en de zorgtelefoon. “Eind 2023 liep het licentiecontract af van het Mobile Device Management Systeem. In de maanden ervoor inventariseerden we welke oplossing zou voldoen aan onze wensen en eisen. ”Arnoud vult aan: “Het uitgangspunt voor dit nieuwe systeem was dat onze medewerkers een optimale dienstverlening krijgen van de IT-afdeling, zodat zij de zorg kunnen leveren die op dat moment specifiek nodig is.”
Strikte deadline
Nadine licht de uitdaging toe: “De zorgdevices zijn sinds 2018 in beheer van de IT-afdeling. Inmiddels hebben we meer dan 2.000 devices in gebruik, verdeeld over meerdere zorglocaties en wijken. Dit systeem is cruciaal voor de veiligheid van zowel ons zorgpersoneel als onze patiënten, bewoners en cliënten. We wilden een oplossing kiezen die zich al bewezen heeft. Onze collega’s werken met verschillende type toestellen; de wijkverpleging, zorgregisseurs en ondersteunende diensten werken met Apple-devices, terwijl medewerkers op onze woonzorglocaties werken met Android-toestellen. Hierdoor werd de zoektocht ingewikkelder dan verwacht. Belangrijk was dat de strikte deadline van 27 december 2023 werd gehaald.”
Toen de keuze complexer werd, kwam het IT-team met hulp van PQR uit op Workspace ONE, destijds van VMware en nu van Omnissa. PQR levert nog steeds het platform en de IT-specialisten hielpen met de overgang naar het nieuwe Mobile Device Managementplatform. Ook neemt PQR sinds eind 2023 het beheer van het platform over van Rivas. Nadine: “Binnen twee weken kregen we van PQR inzicht in de mogelijkheden én de prijsstelling voor onze situatie. Daarna hebben we gezamenlijk keihard gewerkt en werd binnen 1,5 week het platform op onze systemen getest en uitgerold. Een unieke prestatie waar wij erg blij mee waren.”
Meer tijd voor nieuwe ontwikkelingen
Het zorgpersoneel heeft geen hinder ondervonden van de overgang. De techniek werkt zoals het hoort en is betrouwbaar, wat essentieel is voor zowel digivaardige als niet-digivaardige medewerkers. Bryan van Straten, netwerkbeheerder bij Rivas Zorggroep, is blij met de functionaliteiten die het platform biedt: “Met het nieuwe Workspace ONE platform hebben wij onder andere de mogelijkheid om onze zorgmedewerkers, die op andere locaties werken en problemen ervaren, op afstand te helpen met Remote Assist. Zo kunnen wij direct hun probleem oplossen. Wij zijn geen tijd kwijt aan reizen naar de locatie en onze collega’s zijn sneller geholpen.”
Rivas Zorggroep heeft het beheer van het platform uitbesteed aan PQR via een Managed Service-contract. Hierdoor heeft de eigen IT-organisatie tijd voor nieuwe ontwikkelingen, belangrijke dagelijkse taken en projecten.