Heeft u binnen uw bedrijf een of meer moeilijk te vervullen ICT-vacatures open staan? Dan bent u niet de enige. We zien vrijwel wekelijks nieuwsartikelen over de krapte op de arbeidsmarkt. En zeker wanneer het gaat om ICT’ers dan blijkt het heel lastig om gekwalificeerde kandidaten te vinden en te houden. Het UWV verwacht dat deze trend de komende tijd alleen maar verder door zal zetten. Er is trouwens ook positief nieuws vanuit het UWV te melden: het aantal WW-uitkeringen voor ICT’ers ligt op een historisch laag peil. Maar ja, daar koopt u natuurlijk niet veel voor wanneer uw ICT-afdeling piept en kraakt onder de werkdruk …

Overstappers

Wat ik om me heen zie is dat mensen die binnen bijvoorbeeld de zorg of het bedrijfsleven in de IT werken, massaal overstappen naar IT-bedrijven. Ik kan me voorstellen dat salaris een drijfveer kan zijn, of meer algemeen de arbeidsvoorwaarden. Misschien zoeken ze een nieuwe uitdaging, of dat ze meer afwisseling in hun werk kunnen vinden bij een IT-bedrijf? Wat hun drijfveer ook is: het tekort wordt hiermee alleen maar groter.

Relevantie van IT voor de business

Wat je daarnaast ziet is dat veel IT-afdelingen binnen organisaties relevanter willen worden voor de business door IT services te leveren die een positieve impact hebben op de bedrijfsvoering. IT-afdelingen focussen zich op de behoefte van de organisatie, waar de nadruk steeds meer ligt op technologische mogelijkheden, innovaties en regie. Die afdelingen zitten nu in de knel: enerzijds willen ze relevanter worden, aan de andere kant is er een tekort aan kennis en resources. Een bijkomend probleem is dat de mensen binnen IT-afdelingen vaak meer de technische, en minder de regie-mensen zijn. Die bedrijven hebben in mijn beleving dus niet per se meer, maar vooral een ander soort mensen nodig.

Hoe los je dit op?

Als je alles zo bij elkaar optelt dan is het niet vreemd dat veel bedrijven – min of meer noodgedwongen – delen van hun ICT-beheer uitbesteden. Simpelweg omdat ze het niet meer zelf kunnen. Wanneer ze dat doen, merken ze al snel welke voordelen dat biedt. Al op korte termijn verlicht het de werkdruk op de ICT-afdeling. Ze kunnen vertrouwen op de kennis, processen en efficiency van de IT-partner. Ze hoeven niet meer de benodigde technologische kennis te blijven onderhouden. En ze scheppen daarmee ruimte om hun IT-regiefunctie in te gaan vullen.

Gefaseerd of ‘big bang’?

Wanneer bedrijven ICT gaan uitbesteden is een logisch vraag: ‘hoe gaan we dat doen?’ Je ziet dat dat in bepaalde sectoren heel gefaseerd gebeurt. Zo’n organisatie doet bijvoorbeeld een migratieproject naar de moderne werkplek, waarna ze direct het beheer ervan uitbesteden. En bij elk volgend project wordt opnieuw bekeken: zelf doen of uitbesteden? Het grote probleem bij deze aanpak is de demarcatie, wie is op welk moment waarvoor verantwoordelijk? Ik ben van mening dat je het juist niet gefaseerd moet doen, maar end to end. Wanneer je als IT-verantwoordelijke meer focus op de business wilt leggen, dan is het logisch om de verantwoordelijkheid voor de onderliggende techniek bij een IT-partner neer te leggen. Niet een beetje, maar helemaal. Dat is wel zo duidelijk voor iedereen.

Andere sturing op ICT

De laatste belangrijke vraag die je als organisatie moet beantwoorden, is hoe je ICT gaat aansturen. Je kan natuurlijk insteken op de traditionele SLA’s. En ja, die blijven zeker belangrijk. Als je het goed wilt doen, dan kijk je met jouw partner naar zaken als service monitoring en ketenmonitoring. Want uiteindelijk gaat het om zaken als gebruikerstevredenheid. Want alle lichten kunnen wel op groen staan, maar als jouw gebruikers niet happy worden dan gaat er iets fundamenteels mis. Dat sluit ook mooi aan bij ‘IT als regiefunctie’: bepalen wat er echt belangrijk is voor de business en dan met jouw IT-partner zorgen dat dat wordt gerealiseerd.

IT-beheer volgens PQR

Wij noemen onszelf niet voor niets rustmakers in IT. Wij willen IT-afdelingen van organisaties een goede nachtrust geven door ze het hele technische beheer uit handen te nemen. Daarbij zijn we ook het eerste aanspreekpunt naar derde partijen zoals applicatieleveranciers. Want als er een probleem met de IT is, dan is lang niet altijd duidelijk waar dat precies zit. Wij zorgen dan voor de hele afhandeling van het incident. Hiermee zijn wij een enabler voor de moderne IT-afdeling, die als business partner optreedt en niet langer als brandjesblusser.

Denkt u na over uitbesteden of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? PQR denkt graag met u mee over uw ideale sourcing-strategie. Maak direct een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Neem contact met mij op.

 

Geplaatst door

PQR

PQR streeft elke dag naar de hoogste kwaliteit producten, diensten en service. Strategisch adviseur voor moderne software defined datacenter- en workspaceoplossingen. IT-advies. Future workspace.