Vroeger waren de servers en storage het ‘ketelhuis’ van de IT: bedrijven draaiden applicaties en daar hadden ze hardware voor nodig. Een lifecycle van drie tot vijf jaar was heel normaal voor een datacenter, net als enorme budgetten en ‘fork lift upgrades’. Dat ketelhuis is inmiddels al lang vervangen door de hybride cloud, maar ik zie nog steeds organisaties die op de ouderwetse manier hun infrastructuur plannen. Mijn advies: stop daarmee en ga aan de slag met Datacenter 2025.
Wat is Datacenter 2025?
Laat ik beginnen met wat Datacenter 2025 wat mij betreft niet is. Er is niet zoiets als ‘het’ Datacenter 2025, want de volgende stap in de evolutie van het datacenter is voor elke klant maatwerk. We hebben als PQR dus ook niet een standaardoplossing of product Datacenter 2025, die we in een aantal ‘smaken’ op de prijslijst hebben staan.
Datacenter 2025 is wat mij betreft wel een moderne lange termijn- en lifecyclestrategie om te kunnen inspelen op nieuwe eisen en ontwikkelingen. Het is een pragmatische manier om de infrastructuur gefaseerd te vervangen, uit te breiden of te vernieuwen. Wanneer u dit jaarlijks of tweejaarlijks doet, blijft deze altijd optimaal bij de organisatie- en bedrijfsbehoefte aansluiten.
De infrastructuur is het ‘ketelhuis’ voorbij
Het tijdperk waarin IT een ketelhuis was, is definitief voorbij. Cloud, hybride werken en SaaS-oplossingen hebben het speelveld flink veranderd. Mensen werken vaker thuis, applicaties verSaaSen of worden vervangen door clouddiensten. Dit vraagt om een andere benadering van de IT-omgeving, waarbij stabiliteit en veiligheid hand in hand gaan met innovatie en strategische waarde. De infrastructuur is nog steeds heel belangrijk, maar in de keuze voor technologie wordt nadrukkelijk rekening gehouden met flexibiliteit en verandering.
De route naar Datacenter 2025
Voordat u begint met plannen voor Datacenter 2025 adviseer ik eerst om drie tot vijf jaar terug te kijken. Wat is er in die tijd veranderd, welke impact heeft dat op het datacenter gehad en welke lessen kunt u hieruit leren voor de nabije toekomst?
Stap 1: Begin met de strategie
Evalueer uw opties op het gebied van de infrastructuur en kijk daarbij niet alleen naar wat mogelijk is, maar vooral naar de voordelen voor uw organisatie. De juiste keuze wordt onder andere bepaald door het applicatielandschap, de gewenste schaalbaarheid en flexibiliteit, verbindingen en de kosten. Een steeds belangrijker wordende externe factor is wet- en regelgeving, zoals BIO2.0, DORA en NIS2. Toets de al gemaakte strategische keuzes – denk aan ‘cloud first’ – aan eventuele beperkende of versterkende factoren in uw eigen omgeving.
Stap 2: inventariseer het applicatielandschap
Richt daarna de blik op het applicatielandschap om te kijken naar de geschiktheid voor migratie naar de cloud en inventariseer de mogelijkheden per applicatie op basis van de 5 R-en: Retain, Retire, Replatform, Rehost en Refactor.
1. Retain = applicatie-architectuur houden zoals die is en laten staan waar die nu ook staat.
2. Retire = functionaliteit in de applicatie vervangen door een SaaS-gebaseerde variant.
3. Replatform = de applicatie één op één omzetten naar een container-variant die rechtstreeks op een Kubernetes-cluster wordt geïmplementeerd.
4. Rehost = door middel van een lift and shift strategie kunnen deze applicaties, zonder aanpassing in de architectuur, worden gemigreerd van on-premises naar de publieke cloud.
5. Refactor = het volledig herstructureren van de applicatie-architectuur tot een micro-service zodat het een volledige cloud native applicatie wordt. Hiermee kan de applicatie op iedere cloud draaien.
Stap 3: Bepaal uw eigen rol (en wees realistisch)
Alle keuzes die u in stap 2 maakt hebben impact op mensen, processen en technologie. Een paar voorbeelden: wanneer u kiest voor grootschalig refactoren van applicaties, dan heeft u daar applicatieontwikkelaars voor nodig. En als u veel applicaties naar de cloud wilt migreren (replatform of rehost), dan moet u een regie-organisatie inrichten. Mijn advies: wees realistisch over de ambitie en de haalbaarheid voor uw organisatie.
Stap 4: Doe!
Maak een roadmap en een actieplan, en ga aan de slag. Zoals Simon Sinek het zo mooi verwoordde: ‘Dream big. Start small. But most of all: start!’
Waarom Datacenter 2025?
Tot slot vraagt u zich wellicht af waarom ik het over Datacenter 2025 heb en niet bijvoorbeeld over Datacenter 2026. Het jaartal dat u hierbij hanteert, maakt wat mij betreft niet zoveel uit. Waar het om gaat is dat u een moderne innovatie- en vervangingsstrategie hanteert die bij de dynamiek en IT-strategie van uw organisatie past.
Hoe PQR u kan helpen
We gaan graag met u in gesprek om samen te bepalen hoe Datacenter 2025 er voor uw organisatie het beste uit kan zien. Vanuit de ambities en uitdagingen van uw organisatie en de bestaande applicaties en infrastructuur bepalen we de mogelijke oplossingsrichtingen.
Uiteraard hebben we als PQR een visie op het moderne datacenter die we daarin meenemen. Dat is een veilige en flexibele infrastructuur, waarbinnen we de kracht van Edge Computing en AI-integratie benutten om meer snelheid en efficiëntie te behalen. Het is een naadloze hybride cloudomgeving waarbij efficiency en beveiliging in evenwicht zijn. Hiermee stellen we organisaties in staat om snel, veilig en gecontroleerd te schalen, met oog voor energie-efficiëntie en duurzaamheid.
Wilt u meer informatie over het implementeren en beheren van een toekomstvaste infrastructuur voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op.